מה התהליך?
העברה ללא תמורה הינה עיסקת מקרקעין לכל דבר ועל כן יש לה מס' השלכות על הצדדים לעיסקה לרבות היבטי מס והיבטים נוספים. בכדי לבצע עיסקת העברה ללא תמורה- נדרשים הצדדים לחתום על מס' מסמכים כפי המפורט דלקמן:
1. מסמך "רשות": הסכם העברה ללא תמורה - אין חובה לחתום על הסכם ההעברה לא תמורה, ברם, במסגרת העיסקה קיימים תנאים רלוונטיים כגון: מתן רשות לנותן המתנה לגור בדירה כל חייו, הימנעות של מי מהצדדים למכור את חלקו וכו', הרי שהסכם מעין זה הינו חשוב ומתבקש, בכדי למנוע טענות עתידיות בידי מי מהצדדים.
2. תצהירי מתנה - על הצדדים לחתום על תצהירי "מתנה" בפני עורך דין. מעביר הדירה- יחתום על תצהיר "נותן מתנה" ומאידך "מקבל הדירה" יחתום על תצהיר מקבל מתנה בפני עו"ד.
3. דיווח למיסוי מקרקעין על עיסקת המתנה - בדיווח מעין זה יש להקפיד היטב לבקש את הפטור הרלוונטי ממס שבח בהתאם לסעיף 62 לחוק מיסוי מקרקעין. מאידך על מקבלי המתנה לדווח למיסוי מקרקעין לצורך מס רכישה. על היבטי המס של העסקה נדון בהמשך.
4. על הצדדים לחתום על שטרי מכר בפני עורך דין.
5. חתימה על ייפוי כח בלתי חוזר בפני עו"ד/נוטריון לצורך ביצוע כלל הפעולות הנדרשות במסגרת העיסקה והעברת הזכויות למקבל המתנה.
6. לצורך רישום הנכס המועבר על שם מקבלי המתנה, נדרשים הצדדים להמציא "אישור עירייה לטאבו" המאשר כי אין על הנכס המועבר חובות בגין ארנונה ו/או היטלים עירוניים אחרים לרבות היטל השבחה.
בהתייחס לכל האמור לעיל יש לציין כי ניתן לרשום הערת אזהרה בגין ביצוע העסקה.
ביצוע עיסקת העברה ללא תמורה דומה בהחלט לעסקת מכר רגילה אך יש בה "ניואנסים" ופרוצדורה שומה במעט המחייבת את התייחסות הצדדים.